• Kalendarium wydarzeń
  • Licznik Odwiedzin

    Odwiedzin wszystkich 1240
    Odwiedzin dzisiaj: 26

Warsztaty wielkanocne 2017

1. "Chleb, przaśnik, maca, podpłomyk..." - warsztaty
Zajęcia były próbą odpowiedzi na pytania, czym różnią się te podstawowe rodzaje pieczywa, jak je przygotowywano oraz jaką rolę pełniło przaśne pieczywo w tradycji paschalnej. Uczestnicy samodzielnie wykonali przaśnik, a przy okazji dowiedzieli się, jakie było tradycyjne znaczenie tego wypieku. Podczas warsztatów opowiadaliśmy również o święcie Paschy na tle wydarzeń sprzed 2000 lat w starożytnej Jerozolimie.


2. "Cebulowa pisanka” - warsztaty tworzenia „łódzkiej” pisanki. Dawniej barwniki służące do ozdabiania jajek były pochodzenia naturalnego, gdyż nie było takiej dostępności chemicznych barwników, jak współcześnie. Do dziś znanym i stosowanym, naturalnym barwnikiem są łupiny cebuli, jajka ugotowane w takim wywarze nabierają koloru pomarańczowo – brązowego. Podczas warsztatów uczestnicy otrzymali jajko barwione w cebulowym wywarze i próbowali wyskrobać na nim wiosenne motywy. W części teoretycznej uczestnicy zostali zapoznani z symboliką jajka w kulturze i w religii.


3. Warsztaty tworzenia pisanek opoczyńskich.
Warsztaty poprowadziły artystki ludowe z Bielowic – Bożena Dulnikiewicz i Gabriela Rzepka.
Pisanki opoczyńskie robione są techniką batiku. Na skorupkę nanosi się specjalnym pisakiem rozgrzany wosk.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z naszych zajęć.

 

MUZEUM REGIONALNE W BEŁCHATOWIE © 2017
Powered by Quick.Cms | Webmaster by Strony o Sztuce